In de MKB innovatie top100

Met de hybride meetopstelling waarmee RioMetrie Nederlandse Gemeenten voorziet van betrouwbare waterniveau-data is RioMetrie geselecteerd voor de MKB innovatie top100.

"Zonnekastjes" in NHD

De meting gebeurt op vijf plekken: kruising het Hoorne/Populierenlaan, Populierenlaan ter hoogte van Esdoornstraat, Populierenlaan ter hoogte van het Mollenveld, kruising Nieuwland/het Hoorne en kruising het Hoorne/Meldijk.

In lantaarnpalen zijn bijzondere kastjes aangebracht die op zonne-energie werken en zijn voorzien van een ontvanger. Deze verwerkt signalen van sensoren in de plaatselijke riolering. Het riool dateert uit de jaren zestig en wordt voor het eerst ’bekeken’ op afvoer van regenwater.

Dit heeft te maken met de hevige regenbuien, mede als gevolg van klimaatverandering.

Gombert: ,,Het is niet zozeer dat de riolering aan vervanging toe is, we willen weten of het riool eventueel uitgebreid moet worden. Als dat niet nodig is, dan kunnen de gegevens als nulmeting worden gebruikt. Voor als er over een paar jaar weer onderzoek wordt gedaan.”

De proef kost Uitgeest 6000 euro, te betalen uit het rioleringsbudget. Het duurt twaalf weken, tot begin oktober. Aansluitend is er een bijeenkomst voor gemeenten en waterschappen in Noord-Holland. Dit op initiatief van het Alkmaarse bedrijf Intelligent Environmental Systems, dat al bijna twintig jaar ’innovatieve en duurzame producten voor de rioleringsbranche’ ontwikkelt. IE Systems bedacht genoemde kastjes, waarvoor is samengewerkt met software-ontwikkelaar Avic uit Zaltbommel.

De kastjes zijn op 14 juni in Uitgeest geïnstalleerd. Op de facebookpagina ’Je bent Uitgeester als’ plaatste iemand op 7 juli foto’s van een kastje, de opdracht was: ’Je bent Uitgeester als je weet wat dit voor dingen zijn’. Na bijna een week kwam het juiste antwoord uit de openbare groep.